Medisinsk kjemisk peeling

Peeling er et engelsk ord og betyr å skrelle. I kosmetisk medisin innebærer det at hudens øverste lag fjernes, slik at ny, frisk hud med yngre utseende kan dannes.

Dette kan en peeling gjøre for din hud:

  • Redusere rynker
  • Reduserer kviser
  • Reduserer arr
  • Fjerne pigmentflekker og gi en jevnere hudtone
  • Gi huden glød
  • Gjøre huden spenstigere og strammere

Det er ulike grader av peeling. De sterkeste går dypere og vil gi enda bedre resultater, men gir også noe med ubehag og forlenget tilheling. Peelinger kan med fordel tas jevnlig.

Ved de mildeste peelingene kan du oppleve lett rødhet etterpå, men ikke mer enn at du kan feks gå rett tilbake til jobb.

Ved sterk peeling tar prosessen ca syv dager. Du kan jobbe, men du må regne med å være rød og flasse i ansiktet.

Hvordan foregår behandlingen?

Når du kommer til behandling snakker vi sammen om huden din og hva slags rutiner og produkter du bruker i dag. Deretter renses ansiktet og valgt peeling påføres. Hva slags peel og hvilken styrke som brukes blir vi enige om når du kommer.

Peelen får ligge en stund på huden, og du kan kjenne litt svie og stikking. Sykepleier/lege sitter med deg hele tiden for å observere eventuelle endringer på huden. Behandlingen avsluttes ved at vi nøytraliserer peelen (noen peeler skal ikke nøytraliseres) og smører med en beroligende krem.

Etterbehandling:

Du skal ikke sminke deg samme dag, men du kan bruke sminke dagen etterpå. Har du veldig sensitiv hud bør du unngå sminke på huden i 3-4 dager. Det er viktig at huden ikke blir utsatt for soleksponering de første fire ukene etter en peelingbehandling. Bruk alltid høy faktor i solen for å beskytte huden.

Unngå produkter som kan være irriterende (AHA, salicylsyre, retinoider) til huden er fullstendig leget.

For å forhindre arrdannelse må du unngå følgende:

Ikke klø eller skrap på huden. Unngå eksponering for sol og solarium.

Bivirkninger:

Den første tiden etter behandlingen kan man oppleve flere urenheter som følge av at peelingen renser porene i dybden. Pasienter med herpes simplex som nylig har hatt herpesblemmer risikerer å få et nytt utbrudd.

Noen pasienter kan oppleve flekker med hypo- eller hyperpigmentering etter en glykolsyrepeeling, men hvis områdene får være i fred, forsvinner flekkene av seg selv.

Andre hudbehandlinger